This TIL blog I’m writing in Slovak language as it affects internet service only in Slovakia

UPDATE 23.10.2017 Tento clanok som pisal v July 2017 ked router pre Flybox od Orange mal v firmwary bug ktory sposoboval nefukcnost internetu. Odvtedy uz vysiel update a malo by vsetko fungovat. Avsak ma to hacik:

Totizto vzdy ked zrestartujete router (vypnete router z prudu, vybije Vam poistky) Flybox ocakava ze nacitate ako prvu stranku http://flybox.home/ a az potom povoli ostatne stranky.

To znamena ze ak nacitate https://google.com urobi to redirect na http://flybox.home a az po prvom nacitani povoli znova navstivit https://google.com

Problem je ze v niektorych browseroch http://flybox.home koli cache problemom so zlym redirectom uz nepojde nacitat a uvidite len krutiace sa kolecko. Jedine riesenie je nacitat http://192.168.1.1. Ak Vam ani to nepojde, skuste tu IP adresu nacitat cez “inkognito window”.

Ano viem, je to cele zle ! Skusal som kadeco ale neda sa to vypnut. Predpokladam ze Orange chce “donutit” ludi aby si aspon z casu na cas precitali SMS ktore do SIM karty na routery chodia.

este horsie je to ked chcete na orange router pripojit vlastny router (napriklad s lepsim vykonom) beziaci na inej podsieti. Na to uz tobôz nemam riesenie.

Takze nic sa neda robit, musite vzdy po restartovati Routera nacitat IP adresu routera (http://192.168.1.1 , pokial ste to nezmenili na nieco ine)

Pokial mate babku pouzivajucu internet ktora fakt nevie o co sa jedna, tak jej nastavte ze ked spusti browser, otvori jej to hompage (alebo prvu kartu) na tejto adrese.

Dakujeme Orange za nezmyselne business technical decissions O_o !

Bonus pre IT maniakov - Raspberi PI riesenie

Ak mate doma navyse jedno Raspberi PI zero w (stoji cca $9) mozete nastavit podla tohto clanku aby sa nacital Midori browser s adresov http://192.168.1.1 a refreshoval kazdych 10 sekund.

# bash
midori -e Fullscreen -a http://192.168.1.1 -i 10

# ldxe conf:
@midori -e Fullscreen -a http://192.168.1.1 -i 10

Raspberi potom nehajte v USB zasuvke bezat 24 hodin denne 7 dni v tyzdni. Bude refreshovat stranku a nubudete musiet nic nastavovat ked sa router restartuje. Nebude Vam to tahat ani vela dat kedze refreshujete “localhost” stranku ktora je priamo v routeri.

Dovod preco CRON task ktory by vysielal curl 192.168.1.1 kazdu minutu nefunguje je ten ze stranka je SPA a nacitava vela veci cez JavaScript. Ak hladate konzolove riesenie pre cron skuste nainstalovat nejaky headless browser (napriklad chrome headless webkit). Ja som stym neexperimentoval kedze nechcem stym stracat cas a toto riesenie funguje bez problemov.

Stary clanok a postup:

Toto jo povodny clanok z leta 2017. Orange uz opravil tento konkretny problem

Ak ste si zobrali 4G internet Flybox od Orange isto casom spozorujete ze sa Vam neda pripojit na router / internet, alebo Vas mobilny telefon vyzaduje “prihlasenie do siete” (Sign in to network)

Tu je riesenie. Treba zmenit DNS zaznamy pre router.

Neni to nic zlozite.

  1. Pripojte sa na router (navstivte http://flybox.home alebo http://192.168.1.1)
  2. prihlaste sa ako admin (user: admin heslo: admin (ak ste si ho nezmenili))
  3. Po prihlaseni kliknite na Advanced a prejdite na Network > LAN Setings
  4. Tu v sekci DHCP Server zmente zaznam (staci kliknut a pisat):
Primary DNS: 0.0.0.0
Secondary DNS: 0.0.0.0

… na:

Primary DNS: 8.8.8.8
Secondary DNS: 8.8.4.4

Problem je ale v tom ze ak vypnete router (alebo vybijete poistky) musite sa znova prihlasit, a zmenit DNS zaznamy ale tento krat zmente poradie:

Primary DNS: 8.8.4.4
Secondary DNS: 8.8.8.8

A ano, budete musiet menit poradie zakazdym co vypnete router.

'flyxbox DNS records fix'

To by malo byt vsetko.

Ako to Funguje

Som povolanim programator nie sietovy technik ale pokusim sa vysvetlit co sa deje najlepsie ako viem.

Kazda webova stranka ma v skutocnosti za sebou server (alebo ak nie server tak Load Balancer) ktory ma konkretnu IP adressu. Napriklad tato stranka www.eq8.eu ma adresu 54.246.92.153 (Heroku server).

To znamena DNS servery su prekladace mien www.daco.com na IP adresy.

Orange (alebo vyrobca routeru) prednastavil DNS zaznami na 0.0.0.0 co znamena ze bere “hocijaky DNS server” vo vysej sieti 1. Neviem prestne preco to ty co programovali tento router prednastavili (asi aby router nacital Orange DNS server vzdy ked sa zmeni).

Pointa je ta ze my sme natvrdo nastavili DNS servery od Google 8.8.8.8 a 8.8.4.4.

Ak z nejakeho dovodu preferujete ine DNS servery tak ich kludne zmente.

Po restarte routera sa neviem preco router ako keby zasekne a asi nenacita DNS servery (asi nieco s cache). Tym ze vymenime poradie sa as dropne cache a znova zacne fungovat.

Ako vravim neviem ci to co pisem je pravda, Len predpokladam ze toto je problem z toho co som spozoroval (a za 13 rokov hoby nastavovania routerov som sa naucil). Preto ak tento clanok cita niekto kto sa do toho vyzna viac a ma lepsie vysvetlenie prosim hodte mi koment alebo PullRequest na edit clanku (kedze je na Github).

Bonus

  • pre tych co byvaju v miestach s dobrym pokrytim 4G signalu odporucam prepnut “vyberat siet Auto” na “iba 4G” tym donutite router nepripajat sa na 3G alebo 2G a budete cerpat iba rychlu siet. Zdoraznujem ale ze toto sa oplati iba ak mate 3 aleb 4 palicky signalu na routry, menej nie.
  • prejdite cely dom/byt a umiestnujte router tam kde vam zasvieti najviac paliciek. Ale odporucam skusat to len po tom co nastavite “iba 4G” kedze 4 palicky Vam moze ukazat ked bude router prepnuty automaticky na 3G
  • ak viete po anglicky odporucam pozriet toto video https://www.youtube.com/watch?v=cNfCFuh1ukg ujo tam vysvetli vela trikov ako umiestnit / nastavit dual-band router tak aby bol WiFi signal co najlepsie dostupny vo vasom dome.